DDT

Miasto:
Pisz / Powiat Piski
Rozpoczęcie działalności:
1990
Zakończenie działalności:
1995
Gatunek muzyczny:
Death metal
Nagrody:
Koncerty:
Twórczość:
Popularność:
Historia:

1994 - Wyróżnienie na przeglądzie Węgorzewie

1994 - III miejsce w plebiscycie "Morbid Nooise"

1994 - Epka z udziałem muzyków z VADERA

 


"Działalność zespołu DDT to odległa historia sprzed 20 lat. Pocieszającym faktem jest wznowienie naszych starych nagrań przez firmę Redrum666. Dzięki tej reedycji pojawiło się sporo artykułów i recenzji i to one właśnie pozwalają odświeżyć ten zamierzchły temat nie tylko słuchaczom i sympatykom tego nurtu ale nawet i mi. Dla mnie z perspektywy dwóch dziesięcioleci DDT to połączenie pasji do muzyki z nieokiełznaną młodzieńczą chęcią tworzenia czegoś nowatorskiego. Plany zespołu zakładały kontrakt z wytwórnią płytową na nagrany materiał „Dying Gods” w Polskim Radio Olsztyn w 1994r. i dołączenie do grona najlepszych zespołów tego gatunku w tym okresie w kraju. Niestety plany nie powiodły się. Czas przyniósł zupełnie nieoczekiwane decyzje i rozwiązania. Myślę tu o szeroko rozumianej ewolucji życiowej, która targa nami ludźmi jak chce.
Zagraliśmy niezapomniany koncert na Leśnej w Piszu i była to bardzo udana impreza z uwagi na jej rozmiar i entuzjazm słuchaczy. Dorównywała ona nawet koncertom w dużych miastach naszego kraju. Obraz jaki utkwił mi w pamięci to olbrzymi wir ludzi kręcący się po sceną i wciągający wszystko dookoła. Publiczność przyjmowała nas z rezerwą z uwagi na kontrowersyjny i dezorientujący image, ale muzyka przełamywała każde lody. Lata 90. to dominacja tego gatunku wśród młodzieży. Dziś muzyka metalowa wpisuje się raczej w rejony niszowe, okres mainstreamu na rynku ma już dawno za sobą, co wcale nie umniejsza jej wartości. Najlepsze koncerty oprócz wspomnianego w Piszu to: Toruń, Gdańsk, Białystok, Warszawa, Węgorzewo."

Jacek Zając

 

(źródło : Piszanin.pl)


Dyskografia:
Rok: 2011, Wydawca: REDRUM 666
Rok: 1994, Wydawca: Darknessed Prom.
Rok: 1994, Wydawca: wł.
Rok: 1992, Wydawca: wł.
Rok: 1991, Wydawca: wł.

Odwiedza nas 62 gości oraz 0 użytkowników.

Odsłon artykułów:
478596